Miriam Attias


Työyhteisösovittelija, naapurustosovittelija,
kouluttaja (KM, YTM)

Miriam Attias

Sovittelua vankalla ammattitaidolla

Erityisosaamistani on konfliktien ennaltaehkäisyn ja sovittelun lisäksi hyvät väestösuhteet, väestöryhmien väliset konfliktit, identiteettipohjaiset vastakkainasettelut ja toimivan vuorovaikutuksen rakentaminen ryhmien ja yksilöiden välillä. Se, kuinka tehdä monimuotoisesta / monikulttuurisesta yhteisöstä toimiva, kun ihmisillä on arvoihin ja identiteetteihin liittyviä ristiriitoja - olipa sitten kyseessä etninen, kulttuurinen, kielellinen, ikään tai organisaatiokulttuuriin liittyvä erilaisuus. 

Tällä hetkellä toimin vastuullisena johtajana Koneen säätiön #naapuridialogit-ohjelman hankkeessa DEPOLARIZE.FI / Vastakkainasettelun purkaminen ja toimivien väestösuhteiden edistäminen, jossa etsimme vastauksia siihen, mitä Suomessa pitäisi osata nähdä ja tehdä vastakkainasettelun purkamiseksi ja toimivien väestösuhteiden edistämiseksi.

Tätä ennen perustin ja toimin viisi vuotta Naapuruussovittelun keskuksen päällikkönä (2014-2018). Tuona aikana naapuruussovittelu työmuotona yleistyi pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Pirkanmaalla naapureiden välisten ristiriitojen käsittelytapana useissa kiinteistöyhtiöissä.

IMG_2023.jpg

Sovittelijaksi päädyin työskennellessäni Helsingin kaupungin henkilöstöosastolla työhyvinvointihankkeessa, jossa kehitin työyhteisösovittelua monikulttuuristen työyhteisöjen ristiriitojen ratkaisemiseksi.

Olen mukana kansainvälisessä polarisaatiostrategian asiantuntijoiden verkostossa (https://insidepolarisation.nl/en/about-us/). Käytössämme on työkalupakki, jonka käyttöön koulutamme mm. johtajia, HR-toimijoita, viranomaisia ja ammattilaisia toimimaan polarisoituneessa tilanteessa vastakkainasettelua purkavalla tavalla.

Olin mukana Sitran ERÄTAUKO - dialogimenetelmän kehittäjäryhmässä.

Olen perustajajäsen yhdistyksessä nimeltä Ajatuspaja RTI (Round Table Initiative), joka toteuttaa konfliktinratkaisua ja sovittelua ja kehittää niihin menetelmiä yhdessä sovittelukentän ammattilaisten kanssa.

Koulutukseltani olen kasvatustieteen sekä yhteiskuntatieteiden maisteri. Olen myös työyhteisösovittelun erityisosaaja (Helsingin yliopiston täydennyskeskus Palmenia, 30 op), MOD-kouluttaja  sekä polarisaariostrategian ja vastakkainasettelua purkavan työotteen asiantuntija.

Opiskelen tällä hetkellä työnohjaajaksi Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa.

Naapuruussovittelun kehittäjä

Naapuruussovittelu on mallinnettu vuonna 2017 julkaistussa Rikoksentorjuntaneuvoston ja STEAN rahoittamassa Naapuruussovittelun käsikirjassa, jonka pääasiallinen kirjoittaja olen.

Sitä suositellaan mm.

Oikeusministeriön Kansallisessa rikoksentorjuntaohjelmassa vuodelta 2016 (s.32) &

Oikeusministeriön ja Työ-ja elinkeinoministeriön yhteisjulkaisussa Miten meillä menee - Kartoitus väestösuhteiden tilasta Suomessa painopisteenä vastaanottokeskuspaikkakunnat vuodelta 2017 (s.89).

Sisäisen turvallisuuden paikallisen ja alueellisen turvallisuussuunnittelun kansallisissa linjauksissa (s. 27). Se on mukana myös ympäristöministeriövetoisessa Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisen toimenpideohjelmassa (AUNE 2016-2019).

 
 

CM Mediassa:

https://www.hbl.fi/artikel/nar-nerverna-tryter-och-grannsamjan-sviktar-behovs-dialog-inte-utskallning-2/

https://seura.fi/viihde/julkkikset/naapurusriitojen-sovittelija-miriam-attias-konfliktit-eivat-ratkea-oikeudessa-vaan-vain-keskustelemalla/

https://www.kaleva.fi/kale/miriam-attias-alkaa-sovitella-oululaisten-naapuririitoja/771042/

https://www.hs.fi/elama/art-2000002879699.html

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/04/nain-maahanmuuttajien-ja-kantasuomalaisten-riitoja-ratkotaan

https://www.ksml.fi/kotimaa/Riitoja-sysätään-isännöitsijän-harteille-–-naapuruussovittelija-istuttaa-riitapukarit-kasvokkain/1006444

https://www.maailmankuvalehti.fi/2018/pitkat/kiilailua-pyykkituvassa-musiikki-liian-kovalla-naapureiden-tunteet-kuumenevat-kun

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002869665.html

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/30/dokumenttiprojekti-kasvokkain

Katsottavaa:

Kuinka vetää hyvä keskustelu vaikeasta aiheesta? https://vimeo.com/205365075

Mitä on polarisaatio? https://www.youtube.com/watch?v=QkPVmFZe47I

Nämä ovat kysymykset, joihin olen etsinyt vastauksia vuosien ajan. Olen huomannut, että niihin löytyy parhaiten vastauksia ‘case by case’. Haluatko ajatella yhdessä?

Kuinka purkaa polarisaatiota, vastakkainasettelua ja jännitteitä viestinnällä ja asiakastyössä tai johtajana? Kuinka ennaltaehkäistä konflikteja? Kuinka edistää toimivaa vuorovaikutusta ja toimivia suhteita? Toimivia väestösuhteita? Kuinka huomioida ihmisten erilaisuus sovittelussa / hyvässä asiakaspalvelussa / hankalissa tilanteissa?