Miriam Attias
Työnohjaaja (STOry), Työyhteisösovittelun erityisosaaja, (yhteisö)sovittelija,
kouluttaja (KM, YTM)
Miriam Attias
Sovittelua vankalla ammattitaidolla
Toimin työnohjaajana, sovittelijana ja kouluttajana. Erityisosaamistani on konfliktien ennaltaehkäisyn ja sovittelun lisäksi hyvät väestösuhteet, ryhmien väliset jännitteet, konfliktit, identiteettipohjaiset vastakkainasettelut ja toimivan vuorovaikutuksen rakentaminen ryhmien ja yksilöiden välillä. Se, kuinka tehdä monimuotoisesta / monikulttuurisesta yhteisöstä toimiva, kun ihmisillä on arvoihin ja identiteetteihin liittyviä ristiriitoja - olipa sitten kyseessä etninen, kulttuurinen, kielellinen, ikään tai organisaatiokulttuuriin liittyvä erilaisuus.
Tällä hetkellä opiskelen Pariisissa Anne Ancelin Schützenbergerin perustamassa Ecole francaise de psychodrame - oppilaitoksessa psykodraamaa. Psykodraama pohjautuu yhteiskunnallisesti suuntautuneen psykiatrin Jacob Levy Morenon (1889-1974) kehittämään teoriaan suhteista, rooleista ja ryhmästä. Sillä voidaan edistää itsetuntemusta, luovuutta, ihmissuhdetaitoja ja ongelmanratkaisukykyä. Psykodraamaa hyödynnätään terapian lisäksi myös koulutuksissa ja työnohjaustilanteissa. Psykodraamassa tehdään sisäinen maailma – esimerkiksi mielentilat, ihmissuhteet, vuorovaikutustilanteet tai muut kokemukset – näkyviksi. Työskentelyn avulla voidaan tarkastella elämäntilanteita eri rooleista käsin, jolloin syntyy uusia oivalluksia ja näkökulmia. Elokuussa 2025 starttaa uusi psykodraamaryhmä, jota ohjaan Ira Stillerin kanssa.
Vuosina 2018-2023 johdin Koneen säätiön #naapuridialogit-ohjelman hankkeessa DEPOLARIZE.FI / Menetelmiä ja keinoja vastakkainasettelujen ja väestösuhteiden käsittelyyn ja yhteiskunnallisen tunnustuksen ja tunnustetuksi tulemisen tuottamiseen. Projektin aikana olin toimittamassa kolmea kirjaa: Historiat ja väestösuhteet (yhdessä Panu Artemjeffin kanssa), Sovittelu ja sen sovellukset (yhdessä Kaijus Ervastin kanssa) ja Me ja ne - välineitä vastakkainasettelujen aikaan, (yhdessä Jonna Kangasojan kanssa) ja kirjoitin kirjan Identiteetit, konfliktit ja sovittelu.
Tätä ennen perustin ja toimin viisi vuotta Naapuruussovittelun keskuksen päällikkönä (2014-2018). Tuona aikana naapuruussovittelu työmuotona yleistyi pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Pirkanmaalla naapureiden välisten ristiriitojen käsittelytapana useissa kiinteistöyhtiöissä. Työmuoto kuvattiin Naapuruussovittelun käsikirjassa, joka ilmestyi vuonna 2017.
Sovittelijaksi päädyin työskennellessäni Helsingin kaupungin henkilöstöosastolla työhyvinvointihankkeessa, jossa kehitin työyhteisösovittelua monikulttuuristen työyhteisöjen ristiriitojen ratkaisemiseksi.
Olen ja olen ollut mukana seuraavien kansainvälisten asiantuntijaverkojen työskentelyssä:
Kansainvälinen polarisaatiostrategian asiantuntijoiden verkosto. Käytössämme on työkalupakki, jonka käyttöön koulutamme mm. johtajia, HR-toimijoita, viranomaisia ja ammattilaisia toimimaan polarisoituneessa tilanteessa vastakkainasettelua purkavalla tavalla.
European Forum for Restorative Justice-järjestön asiantuntijaryhmä, jossa tutkimme ja kehitämme restoratiivisen oikeuden ja restoratiivisten menetelmien käyttöä väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisemiseksi ja käsittelemiseksi.
Resilienssi ja väkivaltaistuneet asenteet opetustoimessa -asiantuntijaverkosto, joka tuottaa opetustoimelle ja erilaisille sidosryhmille tutkimukseen perustuvaa tietoa ekstremismin sekä aatteella perustellun väkivallan käsittelystä, ennaltaehkäisystä ja kohtaamisesta.
Olin mukana Sitran ERÄTAUKO - dialogimenetelmän kehittäjäryhmässä.
Koulutukseltani olen kasvatustieteen sekä yhteiskuntatieteiden maisteri. Olen myös työnohjaaja (HY+, psykodynaaminen ja systeeminen suuntaus, 70 op), työyhteisösovittelun erityisosaaja (Helsingin yliopiston täydennyskeskus Palmenia, 30 op), MOD-kouluttaja sekä polarisaariostrategian ja vastakkainasettelua purkavan työotteen asiantuntija.
CM Mediassa:
Suomen dialogiteko 2020 -tunnustus Miriam Attiakselle - Erätauko (eratauko.fi)
Webcast - Tiedekulma (helsinki.fi) kohdasta 8min 12 sek, noin 15 min esitys polarisaatiosta
Miriam Attias: Rauha ei tarkoita hiljaisuutta, vaan kykyä käydä vaikeita keskusteluja - Suomen PEN
Sadankomitean rauhanpalkinnon saa sovittelija Miriam Attias - Sadankomitea
Identiteetit, konfliktit ja sovittelu - Koneen Säätiö : Koneen Säätiö (koneensaatio.fi)
Miksi vihaamme? | Audio Areena (yle.fi)
Virus vs. me vs. ne - Koneen Säätiö : Koneen Säätiö (koneensaatio.fi)
Ruben Stillerin vieraana 21.2.2020 aiheesta “Väärin suvaittu”?
YLE Politiikkaradio 17.2.2020, Suomenkin yhteiskunta polarisoituu - miksi sillanrakentajat mokaavat?
HS Nyt-liite 8.2.2020, Someroihut aisoihin
Mahadura & Özberkan 18.4.2019: Mihin olet matkalla Suomi-neito?
HBL 18.5.2018, När nerverna tryter och grannsämjan sviktar behövs dialog, inte utskällning
Kaleva 23.9.2017, Miriam Attias alkaa sovitella oululaisten naapuririitoja
YLE Kulttuuricocktail 4.5.2016, Näin maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten riitoja ratkotaan!
YLE 30.3.2015, Dokumenttiprojekti Kasvokkain
Katsottavaa:
Konfliktintaitaja, osa I: Konfliktit yhteiskunnassa - YouTube
Konfliktintaitaja, osa II: Konflikti oppimisen paikkana - YouTube
Konfliktintaitaja, osa III: Radikaali kuuntelu - YouTube
Kuinka vetää hyvä keskustelu vaikeasta aiheesta? https://vimeo.com/205365075
Mitä on polarisaatio? https://www.youtube.com/watch?v=QkPVmFZe47I
Nämä ovat kysymykset, joihin olen etsinyt vastauksia vuosien ajan. Olen huomannut, että niihin löytyy parhaiten vastauksia ‘case by case’. Haluatko ajatella yhdessä?
Kuinka purkaa polarisaatiota, vastakkainasettelua ja jännitteitä viestinnällä ja asiakastyössä tai johtajana? Kuinka ennaltaehkäistä konflikteja? Kuinka edistää toimivaa vuorovaikutusta ja toimivia suhteita? Toimivia väestösuhteita? Kuinka huomioida ihmisten erilaisuus sovittelussa / hyvässä asiakaspalvelussa / hankalissa tilanteissa?